Amning

Amning er en af de fineste og naturligste oplevelser en mor kan dele med sit barn. Under amningen oplever mor og barn en intens nærhed og intimitet.

Mødre har sommetider brug for lidt hjælp ved amning, hvis dit barn stadig er indlagt på hospitalet eller hvis det ikke vil sutte. Så kan du pumpe mælk ud, så barnet kan få den via ske, kop eller på flaske. Det kan også være en hjælp at pumpe mælk ud, hvis andre skal passe dit barn i nogle timer, eller ved brystspændinger, hvor barnet ikke kan få fat. Ved revner eller sår på brystvorterne kan det også gøre ondt at lægge barnet til eller ved mælkeknuder og brystbetændelse kan det være svært at få tømt brysterne for mælk, så kan en brystpumpe også være ideel.

Glæd dig over, at du kan pumpe mælken ud, så dit barn alligevel kan få din mælk, indtil du eventuelt igen kan komme til at amme.

Gode råd om opbevaring og tilberedning af mælk

Din mælk må ikke stå og bliver sur, når du har pumpet ud. Hæld mælken direkte på en ren, skoldet flaske, og sæt den i køleskab eller fryser, hvis den ikke skal bruges med det samme. Fyld kun flasken 3/4 op. Køl mælken hurtigt ned, og husk at skrive dato og klokkeslæt på beholderen, så den ældste mælk bruges først inden for holdbarhedsperioden.

Du kan samle mælk sammen fra samme døgn inden det fryses ned, men du må ikke blande kold og varm mælk. Herefter er opbevaringstiden i køleskab (max. 5 grader) 3 døgn (fra det første mælk) og 3 måneder i fryseren (mindst -18 grader)

Hvis du fryser mælken med det samme er opbevaringstiden i fryser (mindst -18 grader) 6 måneder.

Optøet og opvarmet modermælk må ikke fryses ned igen. Hæld den ud, hvis den ikke bliver drukket! Modermælk kan tøs langsomt op i køleskabet, i en skål med varmt vand eller i mikrobølgeovn, hvis det skal gå stærkt. Antistofferne i mælken bliver ødelagt ved temperaturer over 60 grader.

En mikrobølgeovn opvarmer ujævnt, så det er vigtigt at ryste flasken grundigt, så al mælken har samme temperatur, når barnet får den. Langsomt optøet modermælk kan opbevares 24 timer i køleskab. Hurtigt optøet modermælk skal bruges med det samme.