Sådan får du dit barn til at falde til ro

Din duft, din rolige hjerterytme og den måde, du bevæger dig på gør din baby tryg og kan berolige din baby. Når din baby bliver ked af det og er svær at trøste, kan du hjælpe.

Tag det roligt! Din tilstand har betydning for, hvordan dit barn reagerer. Hvis du er tryg og udviser selvsikkerhed og trækker vejret roligt, vil det påvirke dit barn, så det lettere falder til ro. Det er lettere sagt end gjort, når baby er urolig og du er træt efter en lang dag med baby, men der er flere tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn til at falde til ro.

Har du en slynge, vikle eller bæresele kan du også aflaste dine arme ved at bruge dem, men husk at bruge dem rigtigt, så du ikke belaster din egen ryg.

Dans og sang. Din baby kender lyden af din stemme og kender din krops bevægelser fra tiden i livmoren. Derfor kan det virke beroligende at vugge dit barn i armene eller danse lidt rundt, mens du synger eller nynner en sang med rolig stemme. Det kan også fjerne dit fokus i en opkørt situation og gøre dig rolig.

Har din grædende baby slået dig helt ud af kurs, så få far eller en anden til at tage over. Blot en mundfuld frisk luft uden kan hjælpe meget.

Her er forskellige måder, at holde dit barn på for at få det til at falde til ro.

Få din sundhedsplejerske til at vise dig grebene, hvis det er svært:

Omvendt på arm: Mit favoritgreb til baby er denne. I oprejst stilling lægger du din baby med maven mod din bøjede underarm. Hovedet hviler i albue bøjningen og din arm ligger på tværs af din mave. Hold barnet om låret og brug eventuelt den anden arm til at stryge over babys ryg med rolige bevægelser. Det virker rigtigt godt mod mavekneb og giver stor frihed til at lave andre ting med den anden hånd.

På skulderen: Læg dit barn på din skulder, så din skulder trykker let mod babys mave. Det hjælper også til at få mave/tarmsystemet i gang, så dit barn hjælpes til at komme af med luft i maven. På tværs over knæet: Sæt dig ned og læg din baby på maven på tværs over dine lår. Du kan bruge dine hænder til at nusse baby på ryggen. En rigtig god stilling for mave/tarm systemet og en god stimulerende stilling, når dit barn skal øve sig i at løfte hovedet. Dejligt aflastende for dine arme.

Mave mod mave: Hold din baby, så babys hoved hviler på din brystkasse. Hold den ene hånd under numsen og den anden hånd på babys ryg/skuldre. Lyden af dit hjerte, duften fra dig og varmen fra din krop virker beroligende og kan bruges, både når du står, går, sidder eller ligger ned. Lille pølse: Din baby har fra tiden i livmoren været vant til at være omsluttet af vand. Brug babydynen og rul den tæt omkring, så din baby ligger omsluttet som en lille hule. Husk at holde hovedet fri af dynen. Det lidt tætte svøb virker beroligende på din baby.

Levende babystol: Sæt dig godt til rette i sofaen med ryggen op ad armlænet eller med fødderne på sofabordet. Læg din baby med numsen i dit skød, så ryg og hoved hviler mod dine lår. Stillingen er rigtig god både til nyfødte og til lidt større babyer inden de kan sidde selv. Her kan du både lave babymassage eller snakke med baby med god nærkontakt. Du er dit barns bedste legetøj, så udnyt muligheden til at snakke med din baby. Den lille vil nyde det!

Af Trine Flørnæss 

Opdateret torsdag d. 21. marts 2013, kl. 12:52